onsdag 10. juni 2009

nordlysets farger, en overfladisk gjennomgang

 nordlysets farger

Nordlyset starter da elektroner og protoner kolliderer med gasser fra jorda, man kan se det tydelig med det blotte øyet såfremt det er mørkt på himmelen, da helst om kvelden/natten. Navnet for fenomenet nordlys på latin er aurora borealis som betyr morgenrøden i nord. Nordlyset inneholder bare noen spesielle farger, grunnen til dette er at nordlys oppstår da stråling i ulike bestemte bølgelengder fra atomer og ioner i atmosfæren, kolliderer.

Grunnen til strålingen er at atomene og ionene blir truffet av solvinder.

som et eksempel gir nitrogengass blåe fargenyanser mens oksygen gir grønne og røde derfor kan vi forstå hvilke gasser som blir truffet da vi ser nordlys, hvor mye av de forskjellige fargene som er med avgjøres derfor av hvor store deler av de forskjellige gassene elektronene og protonene har reagert med.

 Den sterkeste nordlysbølgen kommer fra oksygenatomer på bølgelengde 557,7 nm og gir et gulgrønnt fargeskjær mener store norske leksikon

det er litt uenigheter om fargeskjær men det alle ihvertfall er enige om er at 557,7 er den sterkeste bølgelenden

Og med henhold til fargesammensetningen kan vi se at det er små nyanse forskjeller som kan variere enormt fra nordlys til nordlys. Det er mange av fargenyansene i nordlyset man ikke får sett med det blotte øyet og det er de ultrafiolette og infrarøde strålingene da man må ha riktig type kamera for å avsløre de.

Nordlyset kan ha mange forskjellige former mange av de har en viss sammenheng med fargene som kommer og hvilken tid på dagen/kvelden det er, mens det er vanlig at nordlyset er veldig rolige buer og vansklig om ikke umulig å se med det blotte øyet på dagen er det på natten mørkere farger mer ”flekker” og ikke så harmoniske bølger det er også ofte mye enklere å se.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar